Selecteer een pagina

VAN DE REDACTIE Achterhoek nieuws      03-06-2014

WINTERSWIJK – Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Met het ouder worden en soms door het verlies of ziekte van een partner, neemt de vraag naar hulp, bezoek en begeleiding toe. Metgezel, de servicedienst van de Winterswijkse Barbara Reinoud, biedt hier uitkomst: een thuisservice voor ouderen die behoefte hebben aan iemand die begeleiding biedt, iets voor ze regelt of uitzoekt.

,,Toen ik in 2013 op zoek was naar een nieuwe baan,” vertelt Reinoud, „ben ik meer gaan mantelzorgen en merkte ik dat ouderen niet altijd een beroep kunnen of willen doen op hun familie of omgeving. Kinderen van ouderen hebben ook een druk gezins- en werkend leven, en wonen niet altijd in de buurt. Ik heb me toen verdiept in diverse thema’s zoals vergrijzing en eenzaamheid en de behoefte die daaruit voortkomt. Met verschillende zorginstellingen, de gemeente en huisartsen heb ik hierover gesproken. Ook met ouderen zelf. Er bleek een brede behoefte aan zorg- en hulpvragen te zijn en daarom ben ik Metgezel gestart.”

Meer dan thuisservice
,,Naarmate de leeftijd vordert, dunt de vriendenkring uit en neemt de mobiliteit af. Metgezel steunt senioren het beste uit hun leven te halen,” legt Reinoud uit. Als je mooie momenten kunt delen, maakt dat het leven waardevol. „Onze diensten zijn ontlastend voor mantelzorgers en kinderen van ouderen, praktisch en ondersteunend. Ze zijn tevens een aanvulling op de reguliere zorg, maar er komen geen medische- en verpleegkundige handelingen aan te pas. Daarnaast bieden we ook uitkomst voor diegenen die gezelschap of leuke dingen doen op prijs stellen. „Denk bijvoorbeeld eens aan: het opruimen van de garage of tuin, computerhulp, boodschappen doen of een ritje naar het ziekenhuis met iemand die graag wil dat er mee geluisterd wordt en er naderhand nog even over wil praten. Mocht er eens “nood” aan de man zijn, al is het maar voor een uurtje, dan kan onze hulp ook ingeschakeld worden. Ook regelen we vervoer als iemand ergens naar toe gebracht wil worden en helpen we bij een verhuizing.”

‘Positieve ervaring’
Nu Metgezel enkele maanden actief is en Reinoud merkt dat er heel positief gereageerd wordt op het bestaan van deze service, is het haar duidelijk geworden dat dit het beroep is dat het best bij haar past. Bovendien blijkt dat ouderen een ondersteunend huisbezoek enorm waarderen. Ze is heel blij dat ze ervoor gekozen heeft het leven van deze mensen makkelijker en leuker te maken door iets voor hen te doen waar ze zelf ook plezier in heeft.

Meer informatie is te vinden op de website en verkrijgbaar via 06 – 51 20 46 54. www.metgezel winterswijk.nl