Selecteer een pagina

Mantelzorg: omgaan met dementie 

June 2020

In Nederland zijn er in totaal 4 miljoen actieve mantelzorgers. In tijden van de corona is er een groot beroep gedaan op deze mantelzorgers. Mede doordat ouderen weinig tot geen bezoek mochten ontvangen, viel de zorg hierdoor meestal volledig op de schouders van de mantelzorger. 700.000 van deze mantelzorgers zorgen voor iemand met dementie. Kenmerkend voor dementie zijn gedragsveranderingen. Twee derde van alle mantelzorgers geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het omgaan met deze gedragsveranderingen. Hoe gaat u om met dementie? Kruiswerk is er om u te ondersteunen en informeren.

Dementiebril brengt de werkelijkheid dichtbij; maak nu kennis en verleen betere zorg!

Hoe kun je nou beter het gedrag van iemand begrijpen, dan door in de beleefwereld van iemand te stappen? Leer uw naaste met dementie beter begrijpen via Virtual Reality! Dankzij een samenwerking tussen de regionale netwerken heeft Netwerk Dementie Oost-Achterhoek acht VR-dementiebrillen aangeschaft. De dementiebril is een Virtual Reality simulatiefilm die is ontwikkeld door stichting Into D’mentia in samenwerking met het Trimbos-instituut. In de film is het mogelijk om te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert.

Door in de wereld te stappen van uw naaste met dementie ontstaan nieuwe inzichten en meer begrip. Dit alles zorgt ervoor dat u beter kunt communiceren met uw naaste, minder gefrustreerd bent en dus betere en langere zorg kan dragen! Wilt u ook kennismaken met de dementiebril? Deze kunt u aanvragen bij uw trajectbegeleider. In totaal zijn er in de Achterhoek en Liemers 12 trajectbegeleiders. Is uw trajectbegeleider niet opgeleid voor het gebruik van de dementiebril, dan schakelen zij een collega in.

Online training – Omgaan met veranderend gedrag

Wellicht herkent u van uw naaste dat mensen met dementie onvoorspelbaar gedrag vertonen: onrustig, achterdochtig of zelfs agressief. Hoe gaat u daar dan als mantelzorger op een goede manier mee om? Dementie.nl, een platform voor mantelzorgers van Alzheimer Nederland, biedt u een gratis online training ‘omgaan met dementie’ aan. De training helpt u om het veranderende gedrag van uw naaste te begrijpen en geeft tips om beter met mensen met dementie om te gaan.

Metgezel Winterswijk – persoonlijke ervaring bij ondersteuning mensen met dementie. 

De initiatieven die worden aangedragen door verschillende instanties zijn praktisch, herkenbaar en een hulpmiddel om meer begrip te krijgen voor de persoon met een vorm van dementie. Metgezel Winterswijk heeft bij cliënten thuis met diverse situaties te maken. Het vergt geduld en daarbij het accepteren dat je leven als mantelzorger enorm verandert, hetzij beperkter wordt. Afhankelijk in welke fase mensen zitten en hoe ze dit als mantelzorger(s) ervaren, kan het inschakelen van een vervangend mantelzorger voor verlichting zorgen. Voor de mantelzorger zelf even  geen zorgen. Metgezel kan uw naaste thuis ondersteunen door te gaan wandelen, een spelletje te spellen of het over een hobby hebben bijvoorbeeld. Voor een vrijblijvende afspraak of als u vragen heeft, bel 06-51204654 of bekijk onze website www.metgezel-winterswijk.nl