Selecteer een pagina

Hulp zoeken bij thuis wonen met dementie

In Nederland hebben ruim 280 duizend mensen de diagnose dementie, volgens cijfers van Alzheimer Nederland. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer (70%) en vasculaire dementie (16%). Ongeveer 74% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door een naaste. In totaal zijn er 350 duizend mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie.

Het zijn vaak de kinderen – of andere naaste familieleden – die hulp inschakelen. Soms gebeurt dat nog voordat de diagnose dementie is gesteld. ‘Ze merken aan kleine dingen dat het niet goed gaat met hun dierbare. De producten in de koelkast zijn over de datum, de post blijft ongeopend, de planten krijgen geen water etc. En hoe zit het met de hygiëne? Ze maken zich zorgen: wat nou als er straks echt iets misgaat?’

Tips voor thuis wonen met dementie

Er zijn inmiddels diverse mensen gespecialiseerd in veilig thuis wonen. Een belangrijk advies bij thuis blijven wonen, is dat je iemand met dementie, niet meteen te veel uit handen moet nemen. Over het algemeen hebben mensen (mantelzorgers)  de neiging om alles over te nemen wat niet meer goed lukt. Ervaringsdeskundigen zeggen: kijk naar wat er wél goed gaat. En ondersteun je partner (naaste) daarin. Laat de persoon met dementie zoveel mogelijk de dingen doen die hij of zij nog zelf kan.’

Smaakt de koffie niet lekker? Zorg dan dat alle benodigdheden op het aanrecht staan voordat je dierbare koffie gaat zetten, zodat hij of zij niet in keukenkastjes hoeft te zoeken en daardoor misschien dingen vergeet. Of zorg alvast dat er genoeg water in het koffiezetapparaat zit als dit een stap is die iemand vergeet. Het is belangrijk dat iemand met dementie een gevoel van eigenwaarde blijft houden, dat zou je zelf ook willen. ‘Hoe hulpbehoevender iemand met dementie wordt, hoe sneller hij of zij achteruitgaat.’

Enkele tips om veilig thuis te wonen met dementie:

Hulp inschakelen. Een casemanager of ervaringsdeskundige kan helpen om de grootste uitdagingen in kaart te brengen en mogelijke oplossingen voorstellen. Soms zijn er aanpassingen nodig aan het huis, soms is het goed om thuiszorg in te schakelen, soms is het alleen maar nodig om te luisteren. ‘Er bestaan geen algemene tips over veilig thuis wonen die voor iedereen gelden. ‘Wat wel en niet goed werkt, is voor elke persoon met dementie anders.

Passende dagbesteding zoeken. Het is voor iemand met dementie goed om bezig te blijven en de hersenen aan de gang te houden. Veel organisaties bieden activiteiten op locatie, zoals geheugenspelletjes, bewegingsprogramma’s of creatieve activiteiten zoals zingen en schilderen. Het is ook mogelijk om dagbesteding aan huis te krijgen. Er komt dan iemand langs die de persoon met dementie gezelschap houdt en iets onderneemt, bijvoorbeeld een wandeling maken. Dagbesteding zorgt er ook voor dat de mantelzorger even wordt ontzorgd en tijd voor zichzelf heeft. Metgezel kan hierbij een tijdelijke of vaste oplossing zijn.

Het huis aanpassen. Voor mensen met dementie kan het fijn zijn als de inrichting van de woning zoveel mogelijk hetzelfde blijft, zodat ze niet in de war raken. Met kleine aanpassingen kan het huis veiliger worden gemaakt. Zogenoemde ‘passieve alarmering’ is een goed alternatief voor gewone personenalarmering. Iemand met dementie hoeft er dan niet aan te denken om elke dag een personenalarm te dragen.

Dwaalgedrag voorkomen. Bij iemand met dementie bestaat de kans dat hij naar buiten gaat en niet (meer) weet waar hij naartoe moet. Die persoon kan dan gaan dwalen. Het kan goed werken als degene met dementie een apparaatje met gps-systeem bij zich draagt. Zo kan de naaste omgeving hem of haar altijd en overal via internet volgen. Hiervoor bestaan gelukkig veel verschillende apparaten. Denk aan een pen of portemonnee of zelfs steunzolen!