Selecteer een pagina

De vraag naar aanvullende mantelzorg voor senioren neemt toe. Denk aan praktische hulp aan huis zoals samen eten, boodschappen doen of hulp bij hand- en spandiensten.

Voor (klein)kinderen betekent dit vaak een rol als mantelzorger en precies op dit punt lopen mensen vast: de familie wil wel helpen, maar kan niet altijd de volledige zorg geven die nodig is. Bijvoorbeeld vanwege het eigen gezin, werk of omdat die op grote afstand woont.
Het risico bestaat dat oudere mensen geïsoleerd raken, minder buiten komen (en dus minder bewegen) of slechter gaan eten. Vaak wordt hulp pas ingeschakeld wanneer er intensieve zorg nodig is. Aanvullende mantelzorg kan dan een uitkomst zijn, bijvoorbeeld via organisaties als Saar aan Huis en Senior Service. Zij bieden families dat extra paar handen; op afroep of op structurele basis, net wat er nodig is. Op deze manier blijven zowel mantelzorgers als senioren zo lang mogelijk gezond en vitaal.

Praktische hulp

Bij aanvullende mantelzorg komen bijvoorbeeld ‘metgezellen’ bij mensen thuis die extra ondersteuning nodig hebben. Het gaat niet om medische zorg – daar is thuiszorg voor – maar om praktische hulp in huis, maaltijdondersteuning, boodschappen doen, hulp bij de administratie, begeleid vervoer. Denk aan een oudere dame die nog vitaal genoeg is om zelfstandig te wonen, maar niet meer zelf kan koken. Het kan haar, en haar familie, enorm helpen wanneer iemand geregeld langskomt om samen boodschappen te doen, te koken en samen te eten. Of neem een zoon die niet met z’n vader mee kan naar een gesprek in het ziekenhuis. Ook daar kan aanvullende mantelzorg helpen. Een metgezel zorgt voor vervoer, is bij het gesprek aanwezig en maakt bovendien een verslag. Dit soort ‘ontzorgmomenten’ brengt veel rust bij alle betrokkenen.